Z jednej dávky ich vyjde 12 ks. Tieto som pripravila manželovi na oslavu :)
Suroviny:
Cesto:
- 113 g zmäkutého masla alebo hery
- 130 g kryštálového cukru
- 3 ks vajec
- trošku vanilkovej esencie
- 60 ml mlieka
- 100 g hladkej múky
- 95 g polohrubej múky
- štipka soli
- 1 a 1/2 bal. prášku do pečiva
- citrónová kôra
Krém:
- 150 - 200 g maslo
- 1 ks roztopená biela čokoláda
- 1 ks mascarpone
- práškový cukor podľa chuti
Náplň z lesného ovocia:
- akékoľvek druhy lesného ovocia, príp. iné mäkké ovocie podľa chuti (môže byť čerstvé, zmrazené, aj zavárané) - cca za 1 hrsť
- kryštálový cukor - cca 1 ČL, podľa chuti a kyslosti ovocia
Okrem toho:
- doma vyrobené ozdôbky z poťahovej hmoty, kúpené ozdoby, cukríky, cukrové posýpky, hoblinky čokolády, ...
Postup:
Cesto: Robím ho v robote, je to oveľa pohodlnejšie :) Všetky suroviny sa snažíme mať izbovej teploty. Maslo vyšľaháme, kým nie je úplne zmäknuté. Pridáme cukor a šľaháme dopenista. Pridáme vajcia a esenciu. Múky zmiešame spolu so soľou a práškom do pečiva v inej nádobe. Do nádoby
s cestom prisypeme polovicu múkovej zmesi, mlieko a ostatok múkovej zmesi.
s cestom prisypeme polovicu múkovej zmesi, mlieko a ostatok múkovej zmesi.
Rozdelíme do košíčkov a pečieme pri 175 stupňoch cca 20 min. Vyskúšame špajlou, či sú dostatočne upečené. Necháme dobre vychladnúť.
Pomocou mokka lyžičky alebo nožíka vykrojíme do stredu každého koláčika jamku, do ktorej dáme náplň z lesného ovocia.
TIP: aby boli všetky cupcakes rovnako veľké, je dobré ich piecť v muffinovom plechu. Vystelieme ho papierovými košíkmi.
Náplň: ak je ovocie väčšie, pokrájame ho na menšie kúsky. Na panvici roztopíme kryštálový cukor, keď mierne skaramelizuje, pridáme ovocie. Mierne podusíme, ak by sa prichytávalo na panvicu, trošku podlejeme vodou. Necháme zovrieť a dáme vychladiť.
TIP: ako náplň sa však dá použiť aj napríklad čerstvé ovocie - malina, čučoriedky... alebo aj džem, príp. nutela :) alebo náplň nemusíme dávať žiadnu :)
Krém: Všetky suroviny by sme mali mať izbovej teploty. Vymiešame maslo s cukrom do peny. Chce to trpezlivosť, aby tam neboli žiadne hrudky :) Pridáme vychladenú čokoládu. Nakoniec zľahka postupne zapracujeme mascarpone. Krém môžeme ľubovoľne zafarbiť. Vložíme ho do cukrárskeho vrecka.
Výsledný cupcake: Do jamiek v koláčoch vložíme náplň z ovocia. Pomocou cukrárskeho vrecka ozdobíme krémom. Posypeme posýpkou alebo uložíme ozdoby.
TIP: príchute cupcakes môžeme obmieňať pridaním iných esencií do cesta, príp. kúskov čokolády, orieškov, ... To isté platí aj o kréme :)
Dobrú chuť!

Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára