Tento čaj je super na zimné obdobie, kedy sa z neho dajú 2-3 čl do pohára a zalejeme vriacou vodou. Ale my ho pripravujeme aj v lete, kedy zas chutí výborne so studenou vodou a s ľadom :)
A naviac, keďže ho robievam aj do menších zaváracích pohárikov (napr. od výživy), rada sa s ním rozdelím aj so známymi, keď k nim ideme na návštevu. Každého poteší :)
Mne z tejto dávky vyšlo 14 ks rôznych pohárov. Ak sa obávate, že bude toho príliš veľa, vyskúšajte najskôr z polovičnej dávky :)
Suroviny:
- 3 kg akéhokoľvek ovocia v rôznom pomere - očistené, odkôstkované, nakrájané na malé kocky (jablká, pomaranče, mandarínky kiwi, hrušky, slivky, maliny, černice, čučoriedky, grapefruit, jahody, hrozno, citróny, broskyne, marhule, ananás, ríbezle, granátové jablko,....) podľa chuti a sezóny :) Ja som v tomto konkrétne použila 1,5 kg jabĺk, 5 ks pomarančov, 3 ks kiwi, 1 ks citróna, 6 ks mandarínok, 300 g černice
- v každom čaji je vhodné použiť zopár pomarančov a citrónov kvôli kyslosti
- nastrúhanú alebo na malé kúsky pokrájanú kôru z citróna a pomaranča (ja dávam len kúsok kôry z oboch - dobre vyumývam v horúcej vode a postrúham)
- 2 kg zmes cukru - kryštálový (krupicový), škoricový, vanilkový
- škorica mletá podľa chuti
- 2 - 4 ks škorica celá
- 3 - 5 ks badián
- 5 - 10 ks klinčeky
- šťava z 2 - 3 citrónov
- 2 - 3 dl rumu podľa chuti (ja nedávam, aby ho mohli aj deti)
Postup:
Všetko ovocie, cukrovú zmes, koreniny a šťavu z citrónov dáme do veľkej misy alebo hneď
do veľkého hlbokého plechu (naozaj je treba veľký a hlboký!!! :)), a premiešame. (Ja som ešte umyla 1 citrón a ten som nakrájala na kolieska a pridala k ovociu - tie som potom dala do každého pohára na ozdobu :))
Plech vložíme do rúry vyhriatej na 130 st. C a pečieme 1 - 1 a pol hodiny, kľudne aj dlhšie, dokým si ovocie nepustí šťavu, cukor sa nerozpustí a nevznikne taký "sirup".
Počas pečenia musíme občas premiešavať. Pred koncom pečenia pridáme rum (nemusíme).
Plech vložíme do rúry vyhriatej na 130 st. C a pečieme 1 - 1 a pol hodiny, kľudne aj dlhšie, dokým si ovocie nepustí šťavu, cukor sa nerozpustí a nevznikne taký "sirup".
Počas pečenia musíme občas premiešavať. Pred koncom pečenia pridáme rum (nemusíme).
Postup je taký, že horúce naplníme do zaváracích pohárov, otočíme hore dnom, zabalíme do deky
a necháme vychladnúť. Ja ich však už vždy sterilizujem - raz som to nespravila a ovocie
v pohároch začalo plesnivieť :(
v pohároch začalo plesnivieť :(
TIP: kto chce, dá sa spraviť aj zdravšia varianta - namiesto kryštálového cukru použiť trstinový,
príp. aj med :)
NA ZDRAVIE! :)
Takto vyzerá ovocie pred pečením:
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára