Pečený čaj



Tento čaj je super na zimné obdobie, kedy sa z neho dajú 2-3 čl do pohára a zalejeme vriacou vodou. Ale my ho pripravujeme aj v lete, kedy zas chutí výborne so studenou vodou a s ľadom :) 

A naviac, keďže ho robievam aj do menších zaváracích pohárikov (napr. od výživy), rada sa s ním rozdelím aj so známymi, keď k nim ideme na návštevu. Každého poteší :)

Mne z tejto dávky vyšlo 14 ks rôznych pohárov. Ak sa obávate, že bude toho príliš veľa, vyskúšajte najskôr z polovičnej dávky :)

Suroviny:

  • 3 kg akéhokoľvek ovocia v rôznom pomere - očistené, odkôstkované, nakrájané na malé kocky (jablká, pomaranče, mandarínky kiwi, hrušky, slivky, maliny, černice, čučoriedky, grapefruit, jahody, hrozno, citróny, broskyne, marhule, ananás, ríbezle, granátové jablko,....) podľa chuti a sezóny :) Ja som v tomto konkrétne použila 1,5 kg jabĺk, 5 ks pomarančov, 3 ks kiwi, 1 ks citróna, 6 ks mandarínok, 300 g černice
  • v každom čaji je vhodné použiť zopár pomarančov a citrónov kvôli kyslosti
  • nastrúhanú alebo na malé kúsky pokrájanú kôru z citróna a pomaranča (ja dávam len kúsok kôry z oboch - dobre vyumývam v horúcej vode a postrúham)
  • 2 kg zmes cukru - kryštálový (krupicový), škoricový, vanilkový
  • škorica mletá podľa chuti
  • 2 - 4 ks škorica celá
  • 3 - 5 ks badián
  • 5 - 10 ks klinčeky 
  • šťava z 2 - 3 citrónov
  • 2 - 3 dl rumu podľa chuti (ja nedávam, aby ho mohli aj deti)

Postup:

Všetko ovocie, cukrovú zmes, koreniny a šťavu z citrónov dáme do veľkej misy alebo hneď
do veľkého hlbokého plechu (naozaj je treba veľký a hlboký!!! :)), a premiešame. (Ja som ešte umyla 1 citrón a ten som nakrájala na kolieska a pridala k ovociu - tie som potom dala do každého pohára na ozdobu :))

Plech vložíme do rúry vyhriatej na 130 st. C a pečieme 1 - 1 a pol hodiny, kľudne aj dlhšie, dokým si ovocie nepustí šťavu, cukor sa nerozpustí a nevznikne taký "sirup".

Počas pečenia musíme občas premiešavať. Pred koncom pečenia pridáme rum (nemusíme).

Postup je taký, že horúce naplníme do zaváracích pohárov, otočíme hore dnom, zabalíme do deky 
a necháme vychladnúť. Ja ich však už vždy sterilizujem - raz som to nespravila a ovocie
v pohároch začalo plesnivieť :(


TIP: kto chce, dá sa spraviť aj zdravšia varianta - namiesto kryštálového cukru použiť trstinový,
príp. aj med :)

NA ZDRAVIE! :)

Takto vyzerá ovocie pred pečením:


A takto vyzerá ovocie po upečení:


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára