Tieto pagáčiky patria v našej rodine k najobľúbenejším. Väčšinou každý, kto ich u nás zje, si pýta
aj recept :) Najdlhší proces na tomto recepte je kysnutie cesta, inak sú hotové veľmi rýchlo.
aj recept :) Najdlhší proces na tomto recepte je kysnutie cesta, inak sú hotové veľmi rýchlo.
Radi mi s nimi pomáhajú aj moje 2 detičky - dcérka krája trojuholníky, synček ich zas potiera vajíčkom a spolu ich posýpajú :)
Z jednej dávky ich vyjde cca 50 ks. Tie, čo nezjeme v ten deň, keď ich pečiem, zabalím do vreciek
a zamrazím. Potom im stačí hodinka - dve pri izbovej teplote a sú ako čerstvo napečené!
A pohostenie pre nečakanú návštevu je na svete! :)
a zamrazím. Potom im stačí hodinka - dve pri izbovej teplote a sú ako čerstvo napečené!
A pohostenie pre nečakanú návštevu je na svete! :)
Suroviny:
Cesto:- 1 kg hladkej múky
- 1/2 l mlieka
- 1 dl oleja
- 1 kocka droždia
- 1 PL cukru
- 1 KL soli
- 250 g palmarín izbovej teploty (hera, maslo)
- 1 zarovnaná PL soli
- 1 hlávka cesnaku - roztlačiť
Okrem toho:
- 1 ks rozšľahané vajíčko na potretie
- na posyp: rasca celá, rasca mletá, sezamové semiačka, ľanové semiačka, mak nemletý, ....
Postup:
Cesto: z mlieka, droždia a cukru urobíme kvások. Do misy dáme múku, kvások a ostatné suroviny
a vypracujeme nelepivé cesto. Necháme vykysnúť cca 30 - 45 min.
Medzitým si pripravíme plnku: všetky suroviny spolu vymiešame.
Cesto po vykysnutí dáme na pracovnú dosku, jemne ju poprášime múkou, aby sa nelepilo. Prehnietime a rozdelíme na 4 rovnaké časti.
Každú časť vyváľkame na hrúbku 0,3 - 0,5 mm a natrieme 1/4 plnky, ktorú rozotrieme po celej ploche rozvaľkaného cesta. Cesto stočíme podobne ako pri závine.
Vzniknú nám 4 ks závinov, ktoré rozkrájame na trojuholníky, príp. aj na štvorce (resp. oválky) - nám najviac chutia trojuholníky :) Uložíme ich na plech s pečiacim papierom, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme podľa chuti.
Pečieme pri 200 st.C cca 15 minút (nie dlhšie, aby sa v rúre nezosušili. Keď urobíte maličké, pečte ich určite kratšiu dobu. Ja robievam o veľkosti cca 3 - 4 cm z tej dlhej strany :))
TIP 1: pred stočením cesta do závinu, môžeme na rozotretú plnku "nahádzať" na kocky nakrájanú slaninku (ja používam oravskú) - vzniknú úplne iné "pagáčiky" :)
TIP 2: už som skúšala aj zdravšiu variantu, a namiesto hladkej múky som použila špaldovú hladkú. Boli taktiež výborné! Nabudúce sa ešte chystám znížiť množstvo masla, ale toto nemám odskúšané. Určite budem informovať, ako to dopadlo :)
Dobrú chuť!!!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára