Počas roka si túto zeleninovú pochúťku pripravujeme veľmi často, lebo ju máme radi a je to jeden z najjednoduchších receptov :) Hodia sa k nej opekané zemiaky, hranolky, varené zemiaky, ale aj ryža, keď si k nej spravíme omáčku.
PS: neviem, prečo sa volá ázijská, keď na nej nič moc ázijské nie je :), ale tak som ju pred dlhším časom objavila v časopise a odvtedy ju tak voláme aj my :)
PSS: inak s hranolkami ju pripravujem veľmi málo, väčšinou zvolím iné prílohy - ale zrovna s nimi ju mám odfotenú :)
Suroviny:
- 1 ks brokolica
- soľ podľa chuti
- zeleninové dochuchovadlo (vegeta)
- 1/2 - 1 KL karí korenie
- 1 KL koriadru
- 1 KL kurkumy
- 3 PL sójovej omáčky
- 1 - 2 PL olej
- (môžeme použiť čerstvú alebo mrazenú zeleninu - kukuricu, mrkvu, hrášok - na čo máme chuť - ja som v tomto prípade pridala kukuricu, ale pripravujem ju najčastejšie bez pridania zeleniny :) )
Postup:
Brokolicu si rozdelíme na menšie ružičky. Aby sme ju zužitkovali celú, môžeme na malé kúsky pokrájať aj základnú "stonku", v tomto jedle sa to "stratí".
Sú 2 spôsoby, ako predvariť brokolicu - od toho sa nám potom odvíja výsledná farba - buď je tmavozelená alebo krásne sýtozelená - keď mi nezáleží na výslednom "efekte" alebo sa ponáhľam, používam ten prvý :):
- Brokolicu povariť v slanej vode do polomäkka. Precediť, nechať odkvapkať.
- Brokolicu vložiť do vriacej osolenej vody. Taktiež povariť do polomäkka (skôr ju nechať tvrdšiu ako rozvarenú, aby sa nám s ňou dobre manipulovalo). Vedľa hrnca s vriacou vodou si položíme ďalší hrniec (misku), ktorý napustíme ľadovou vodou, príp. ešte ochladíme kockami ľadu. Ružičky brokolice po jednej vyťahujeme z vriacej vody a hneď ich vkladáme do ľadovej vody, necháme ich chvíľku namočené a potom precedíme cez sitko. Pri tomto spôsobe budeme náš recept pripravovať o niečo dlhšie, kým nie je brokolica v konečnej fáze úplne mäkka.
Do hlbšej panvice pridáme olej, koreniny a sójovú omáčku, premiešame. Necháme mierne rozpáliť a pridáme ružičky brokolice (prípadne aj zeleninu, ak ju chceme použiť). Zľahka premiešame, aby sa všetka brokolica "ochutila" zmesou.
Necháme 2 minúty podusiť (môžeme podliať trochou vody alebo vývaru), aby sa chute prepojili. Dochutíme, keď máme brokolicu (a zeleninu) mäkkú, jedlo je hotové.
TIP 1: keďže ja jedlo pripravujem často aj pre deti, tak nedochucujem vždy sójovou omáčkou a všetkými koreninami - ale chutí nám aj tak :)
TIP 2: v prípade, že budeme ako prílohu podávať ryžu, je vhodné podliať brokolicu trochou vody
(1 - 2 dl - podľa množstva), príp. môžeme túto "omáčku" aj zahustiť.
Príloha:
opekané zemiaky, hranolky, dukáty, varené zemiaky, ryža
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára