Táto pochúťka s rôznymi obmenami sa u nás v lete robí veľmi často, lebo je rýchlo hotová, osviežujúca a všetci ju majú radi. Podľa toho, čo máme doma, robievam I. alebo II. variantu. Tým, že namáčam celé piškóty do šťavy (nie iba kropím, ale celé ich ponorím), stačí tortičke 2 - 3 hodinky
v chladničke a všetky chute sa prepoja a môžeme podávať :)
VARIANTA I.
Suroviny:
- piškóty
- 1 šľahačka (dá sa použiť aj prášková)
- 1 mascarpone alebo 1-2 tégliky pochúťkovej smotany
- práškový a vanilkový cukor podľa chuti
- džús alebo šťava z kompótového ovocia
- ovocie podľa chuti
Postup:
Vyšľaháme šľahačku, zľahka primiešame mascarpone (pochúťkovú smotanu), prisladíme podľa chuti. Týmto nám vznikne ľahký krém, ktorý budeme vrstviť.
Nachystáme si tortovú formu. Ako prvú vrstvu uložíme piškóty, ktoré sme namáčali do šťavy (džúsu). Navrstvíme krém, uložíme ovocie. Opakujeme, kým máme krém. Krém by mal tvoriť vrchnú vrstvu. Ozdobíme podľa fantázie.
VARIANTA II.
Suroviny:
- piškóty
- 3 - 4 tégliky pochúťkovej smotany (podľa toho, koľko chceme vrstiev)
- práškový a vanilkový cukor podľa chuti
- džús alebo šťava z kompótového ovocia
- ovocie podľa chuti
Nachystáme si tortovú formu. Ako prvú vrstvu uložíme piškóty, ktoré sme namáčali do šťavy (džúsu). Vymiešame 1 vanilkový cukor s 1 téglikom smotany, navrstvíme na piškóty. Uložíme ovocie. Opäť dáme vrstvu piškót, smotany, ovocia, kým máme suroviny. Ukončíme smotanovou vrstvou. Ozdobíme.
TIP: občas pripravujem na takýto spôsob aj dezert Tiramisu - namiesto džúsu uvarím kávu (príp. Caro) a piškóty namáčam v nej. Nedávam ovocie, iba striedam vrstvu piškót so smotanovým krémom. Ukončím vrstvou krému a pred podávaním vrch posypem kakaom alebo grankom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára